• June 1, 2022

Buksbomølen, hvad er det, og hvordan bekæmper du det?

En smuk hæk af buksbom kan være helt bar på kort tid. Mange steder i vores land vælger folk nu andre typer buske, fordi de er blevet trætte af kampen.

Hvor kommer buksbomølen fra, og hvordan ser den ud?
Buksbom-mølen kommer fra Fjernøsten og har slået en tur til Europa, i Holland varede der indtil 2011, før dette insekt også gjorde sin optræden her, med store konsekvenser for buksbom. Buksbommølen er en natmøl med hvide vinger, der har en brun hånd, hovedet er også brunt. Mølen er omkring 4 centimeter stor og lever omkring 8 dage. Mølen i sig selv udgør ingen trussel mod buskene, men hunnerne lægger omkring 800 æg i løbet af deres korte liv.

Hvad laver buksbomlarven?
Buksbomslarven laver faktisk de største skader i juli og august, men optræder de i stort antal, kan de æde en hæk helt bar i maj. Buksbomen lever stadig, det kan man se, fordi busken stadig er helt grøn under barken. Men uden blade kan busken ikke udvikle sig yderligere og er sårbar over for buksbomsyge, parasitter og svampe. For at redde det, der kan reddes, kan du prøve at sætte buksbom i stand til igen at danne blade med gødning og tilstrækkeligt med vand. Desværre oplever man ofte, at dette ikke længere er muligt.

Buksbomlarven gennemgår forskellige stadier. Først har den en gul farve, senere bliver den grøn med sorte eller brune striber eller prikker. Tilstedeværelsen af ​​buksbomlarver ses også altid af den silke, de efterlader på bladene. Fra oktober danner larven en puppe til vinteren.

Biologisk bekæmpelse af buksbomøl
Der er en buksbomovervågningsfælde på markedet. Dette indeholder feromoner, der er meget attraktive for hannerne. Ved at fange hannerne vil antallet af befrugtninger falde og derfor falder antallet af larver. Hvis larven allerede er til stede i buskene, kan du fjerne den med hånden, glem ikke at fjerne pupperne. Deponer aldrig larverne i den grønne boks, da du også utilsigtet kan inficere andre områder. Sørg for, at larverne ikke får en chance for at overleve i en forseglet pose eller lignende.

En anden biologisk bekæmpelse er at sprøjte buskene med nematoder. Det er mikroskopiske nematoder, der specifikt snylter buksbomølen og til sidst dræber den.

Et naturligt middel eller grønsæbe?
Naturmidlet Pyrerhrum-koncentrat dræber også larverne, men kun hvis de rent faktisk bliver ramt under kampen. Det er derfor nødvendigt at gentage behandlingen flere gange, normalt en gang om ugen. Nogle gartnere siger, at de får gode resultater med Promanal, som faktisk er beregnet til bekæmpelse af lus. Grøn sæbe er generelt ikke tilstrækkelig til effektiv kontrol. Udover aktivt at bekæmpe larven, er det altid vigtigt at passe så godt på buksbom som muligt, mens den holder ud med dette skadedyr. Ekstra næringsstoffer og tilstrækkeligt vand er en nødvendighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *